Creació de materials per a dur a terme un BreakOut Educatiu o una Escape Room Educativa 

TACREMAT 2018 – Taller de creació de materials digitals (TaCreMat) XTEC


Dijous, 28 de juny de 2018, de 9:00 – 17:00. 


FASE A: INTRODUCCIÓ

Benvinguda 

Descripció i Objectius

– Crear materials amb eines digitals que es puguin incloure en una gimcana tipus Escape Room o Breakout Educatiu (treball cooperatiu i interdisciplinar) o en activitats multidisciplinars similars com les que duem a terme a l’Institut (Vilaniuada – world mobile city project).

– Conèixer eines i recursos per a crear i compartir materials digitals o consolidar-ne el seu ús (millora de la competència digital del professorat).

– Participar en dinàmiques de grup i cohesió del professorat.

Els materials seran públics i es podran utilitzar de manera conjunta seguint un fil conductor o de manera aïllada en activitats puntuals que el professorat vulgui dur a terme al llarg del curs organitzats en àrees temàtiques/especialitats.

Programa

9:00 Benvinguda i presentació del taller

9:30 a 10:30 Introducció i Escape Room

10:30 a 11:30 Creació de materials

11:30 a 12:00 Descans – Esmorzar

12:00 a 13:30 Creació de materials

13:30 a 14:30 Descans – Dinar

14:30 a 15:30 Creació de materials

15:30 a 17:00 Compartició i posada en pràctica dels materials generats 

Entorn de Treball

  Google Drive   (accés)

 

Escape Room / Breakout

Exemple

[Vídeo d’exemple a Twitter – Yolanda Silveira]

 

Diferències Escape Room / BreakOut

[Enllaç al Document]

Rols i motivacions

[Pòster

BreakOut. Comencem?

[Vídeo

 Accediu al document 2017-18 Tacremat – Participants i busqueu-vos!
Ompliu la casella corresponent: Amb quin rol us sentiu identificats? 


   PROVA A 


FASE B: ESCAPE ROOM

Anem al laboratori… 

Procediment

Grups de 3 persones. Si és possible, que hi hagi diferents rols representats, de manera que el potencial del grup, en el seu conjunt, pugui trobar més fàcilment la resposta gràcies a les habilitats “innates” de cada tipus d’alumne/a.

– S’han de realitzar 4 proves. Teniu 45 minuts per a fer-ho. Disposeu del material en paper i també podeu veure-ho i accedir als enllaços corresponents des dels vostres dispositius mòbils fent ús del document en versió digital. Compte! Que explota! 

Un cop creieu haver trobar la resposta, cerqueu un dels ordinadors presents al laboratori i ompliu les respostes al formulari: ja.cat/tacremat18. Si desitjeu anar fent-ho a mesura que aneu resolent les proves, feu-ho des dels vostres dispositius mòbils.

Esteu a punt? Temps!


   PROVA B 


FASE C: CREACIÓ DE MATERIALS

Procediment de Treball durant la creació de materials

En aquesta fase hem de crear els materials per a dur a terme una Escape Room o BreakOut Educatiu dissenyat per nosaltres.

Com ho farem?

– Organització del treball individual o en grup segons afinitats temàtiques.

– Reflexió d’activitats per diferents tipus d’alumnat (rols) i seguint un fil conductor.

– Creació dels materials en l’entorn de Google Drive seguint les instruccions donades a continuació.

– Compartició pública dels materials generats amb formacioTAC@institutnarcisoller.cat

Documents

Cada grup hauria d’acabar el taller havent creat 3 documents en base a les plantilles creades per a tal efecte:

– Proposta Didàctica o Guia Didàctica de l’activitat: com s’ha elaborat, què cal tenir en compte, solucions a diferents proves o enigmes, enllaços, material complementari, etc.
Exemple: Compte! Que explota!

Materials BreakOut / Escape Room: documents que utilitzarem realment amb l’alumnat: fitxes, proves, material de suport (pistes, comodins). etc. Podríem dir que seria tot allò que imprimiríem per als alumnes.
Exemple: Compte! Que explota! (Escape Room de la Fase B)

– Formulari BreakOut / Escape Room: Versió Digital de les diferents proves. Podeu partir d’una plantilla d’exemple i personalitzar-la com vulgueu: imatge de capçalera, nombre de seccions, format de les respostes, etc.
Exemple: Formulari Compte! Que explota!

 

Comencem!

1. Agrupament 

2. Accés a les carpetes d’equip


 Google Drive   (accés)

3. Personalització dels documents

3a – Definir els permisos d’edició i compartició de la carpeta de l’equip: permisos dels membres de l’equip i visitants. Recordeu que, en qualsevol cas, els documents, al final de la jornada, han de ser públics.
3b – Anar omplint els diferents punts en base a la proposta didàctica (veure plantilla amb comentaris).
3c – Un cop ja tenim la proposta: reanomenar els documents amb un títol escaient, seguint el format de l’exemple (equip0).

4. Comprovació del material

– hi ha totes les proves?
– qualsevol ho podria reproduir amb el material proporcionat?
– funcionen tots els enllaços externs?
– disposem dels enllaços dels documents?

 


   PROVA C 


FASE D: MATERIALS CREATS!

Per tal de facilitar la compartició de documents, cal que els documents generats siguin públics i hem de poder proporcionar un enllaç per accedir als documents. 
Podeu fer ús de l’escurçador de domini català ja.cat

 Accediu al document 2017-18 Tacremat – Participants i ompliu la casella corresponent a la fulla PROPOSTES FINALS

Materials Creats

PROPOSTA DESTINA-TARIS MATÈRIA/ES MOTIVACIÓ DESCRIPCIÓ PROPOSTA DIDÀCTICA ESCAPE ROOM / BREAKOUT AUTOR/S
[EscapeRoom] Compte! Que explota! ESO2 Química Tal i com ja se us deu haver informat, vosaltres heu estat seleccionats per a salvar l’institut.
El cas és que s’ha descobert un producte molt perillós al laboratori i caldria saber quin és per tal d’aïllar-lo i prendre les mesures oportunes. Si no el descobriu no podreu escapar-ne!
Proposta per treballar la UD de la matèria: elements, tipus de substàncies, mètodes de separació de mescles… Enllaç al document Enllaç al document Jaume Bartolí – Matemàtiques (InsNarcísOller)
Anna Casamitjana – Física i Química (InsNarcísOller)
Montse López – Educació Infantil (InsNarcísOller)
[BreakOut] Enigma  ESO4 BAT1  Matemàtiques
Filosofia
Esteu a la Segona Mondial i pertanyeu a l’equip personal del gran Alan Turing. Vos han enviat com a espies per a descobrir la clau que està amagada a una caixa secreta, que només es pot obrir amb un codi de quatre xifres. Proposta per treballar la Filosofia de Grècia, les Matemàtiques del Món Oriental, la Filosofia i Matemàtiques a Europa i les Matemàtiques al món Maia.  Enllaç al document  Enllaç al document Rubén Alba – Filosofia (InsNarcísOller)
Miguel Vicedo – Matemàtiques (InsNarcísOller)
[BreakOut] A flight to London ESO3 Anglès Els alumnes de tercer volen saber el número de vol del viatge que han de realitzar a Londres.
Per aconseguir-ho hauran de fer quatre proves on en cadascuna d’elles podran obtenir un dels números de vol.
Proposta per treballar l’anglès, l’ús de les tecnologies, la investigació i recerca i el treball col·laboratiu. Enllaç al document Enllaç al document Elisabet Brull – Anglès (InsNarcísOller)
Roser Mas – LCatalana (InsNarcísOller)
Alba Figueras – Visual i Plàstica (InsNarcísOller)
[BreakOut] Obrim l’armari o no aprovarem! ESO1 Tecnologia Avui heu de presentar el projecte de final de curs. Però ens hem trobat l’armari del taller tancat amb un candau que s’obre amb una combinació de 4 números. Dins de l’armari teniu els projectes que s’han d’avaluar i no tindreu nota, sinó sou capaços d’obrir-lo. Proposta per realitzar en forma de desdoblament a final de curs per repassar continguts apresos al llarg del curs. Enllaç al document Enllaç al document Candela Ribera – Tecnologia (InsNarcísOller)
Sònia Rodríguez – Tecnologia (InsNarcísOller)
[EscapeRoom] Digereix bé i te’n sortiràs ESO3 Biologia
Química
Al realitzar cadascuna de les proves d’aquest Escape Room, obtindreu una paraula. Amb totes les paraules trobades, haureu d’ordenar-les per construir una frase. Aquesta frase serà la clau per entendre la funció bàsica de l’aparell estudiat i poder sortir a l’exterior. Proposta per treballar en grups desdoblats l’aparell digestiu, el pH de productes químics quotidians, etc. Enllaç al document Enllaç al document Paco Chanzá – Biologia (InsNarcísOller)
Anselm Crusells – Biologia Geologia (InsNarcísOller)
Esther Martínez – Física i Química (InsNarcísOller)
Carles Muñoz – Ciències (InsElPla)
[BreakOut] Fora d’òrbita ESO1 Matemàtiques
Ciències de la Naturalesa
El satèl·lit Aristòtil ha sortit de la seva òrbita i s’ha perdut pel Sistema Solar.
Heu estat seleccionats per dur a terme la recerca d’aquest satèl·lit i esbrinar en quin planeta s’amaga.
Si no el descobriu, no podreu tornar a la Terra.
Proposta per treballar el sistema solar i la densitat així com habilitats de papiroflèxia mitjançant eines TAC Enllaç al document Enllaç al document Savitri Pàmies – Matemàtiques (InsFonts del Glorieta)
Assumpció Salat – Matemàtiques (InsNarcísOller)
Xavier Salat – Biologia (InsNarcísOller)
[BreakOut] Llibertat d’expressió ESO1 Música
Educació Física
Hem quedat tancats al gimnàs de l’institut. Hem perdut el dret a dir el què pensem, el dret a divertir-nos. Només si aconseguim sortir del gimnàs recuperarem el dret d’expressió. Cada prova que superem ens proporcionarà peces d’un puzzle. Aquestes peces seran repartides pels grups. Una vegada superades les quatre proves haurem de muntar el puzzle amb totes les peces aconseguides en cada prova, aquest puzzle ens donarà la combinació per poder obrir el candau cap a la llibertat d’expressió. Proposta per treballar el cos i el moviment al gimnàs de l’institut així com instruments musicals, interpretació de ritmes o coreografies per grups i la interpretació conjunta de manera col·laborativa d’una polirítmia amb dansa. Enllaç al document Enllaç al document Rosa Arnau – Orientació (InsNarcísOller)
Pep Benlloch – Música (InsNarcísOller)
Raquel Palou – EF (INSRocagrossa)
[BreakOut] Amenaça Zombie Claustre de professors Totes El professorat de l’institut ha estat segrestat per una horda Zombie.L’alumnat ha estat infectat per un virus d’origen desconegut però que les darreres pistes indiquen que la infecció s’ha produït al centre educatiu. Ha arribat una caixa amb l’antídot però s’ha perdut la clau per obrir-la. Tenim l’opció de treballar tots en equip per aconseguir que no ens infectin. Proposta d’activitat destinada al professorat (claustre, reunió cicle, departament, coordinació) per trencar el gel entre el professorat i donar a conèixer noves eines (escape room i eines digitals) Enllaç al document Enllaç al document Maria Bañeres – Sostenibilitat, tic-tac, pluringüisme, steam (CRP Noguera)
Josep Fanés – tic-tac, steam (Institut Giola)
Iñaki Romero – tic-tac, steam (Institut Giola)
[BreakOut] Economia d’Empresa BAT2 Economia d’Empresa Treballar les masses patrimonials i els patrimonis nets i passius pot ser complex. Per tal d’alleugerir una mica i fer alguna cosa diferent a les activitats habituals de 2n de BAT, aquesta proposta permet treballar amb activitats didàctiques realitzant 4 proves. Proposta per treballar les masses patrimonials d’un balanç, els comptes amb les masses patrimonials i el patrimoni nei i passiu. Enllaç al document Enllaç al document Carles Gallart – Economia i Empresa (InsNarcísOller)
[BreakOut] Creem Materials! Professorat del centre i de fora del centre Totes Entreu al taller i hi ha una caixa embolicada amb una cadena i un candau numèric de 4 números. El professor us diu que no sap què hi ha dins, potser algun animal o ésser viu, perquè li ha semblat que al matí, es movia. Per saber què hi ha dins cal realitzar totes les proves del taller. Aquest transcorre a través de quatre fases: introducció, escape room, creació de materials i compartició dels materials creats. En superar cada fase del taller, anirem descobrint els números per saber què s’amaga dins la caixa… Jornada de treball (7h) per crear materials per dur a terme una Escape Room o BreakOut Educatiu

ja.cat/tacremat18guio

ja.cat/tacremat18proposta

Enllaç a la carpeta Jaume Bartolí – Coordinador TAC (InsNarcísOller)
Anna Casamitjana – Cap Seminari Informàtica (InsNarcísOller)
Montse López – Comissió TAC (InsNarcísOller)

[Enllaç al document amb la relació de materials]



   PROVA D

LA JORNADA EN UN MOMENT

Cliqueu sobre la imatge per veure el recull de publicacions a twitter.
2018-06-28 Creació de materials #EscapeRoom #BreakOutEdu #Tacremat18

 

 

FOTOS DE LA JORNADA

[Àlbum de fotos]

RECURSOS

Eines treballades o altres recursos i idees

  • Documents Compartits de Google Suite for Education i Eines de Google Drive


Enllaços Escape Room / BreakOut

 

Detall de l’activitat (Àrea TAC – Tacremat)

Programa TaCreMat​: Els tallers de creació de materials s’organitzen des de l’Àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC) del Departament d’Ensenyament i es realitzen en els centres educatius durant un dia en el mes de juny. Consisteix en un grup de docents que es reuneixen en un centre educatiu per crear materials digitals. 
Tallers i seus Materials creats 

Més informació Menú | Llista d’activitats | Detall de l’activitat ] 

 
9000860529   Taller de creació de materials digitals
2017-2018   Taller a centre. Internivells: Educació Infantil-Primària-Secundària
    
   28/6/2018 – 28/6/2018 (9 hores) de 9:00h a 18:00h
   INS Narcís Oller
   c. Francesc Gumà Ferran, 1 (Valls) 
    
   
Inscripció   09/01/2018 – 29/01/2018
    
Persones destinatàries   Professorat de tot Catalunya
   
Requisits de certificació   Haver assistit el 100% del taller
   
Descripció   Tallers dedicats a la creació de materials digitals per a la pràctica docent. Són espais de trobada en la que els participants crearan materials digitals proposats pels seus proposants.

– Creació de materials per a dur a terme una Escape Room amb materials digitals.

   
Objectius   Els objectius en aquest taller seran:

– Crear materials amb eines digitals que es puguin incloure en una gimcana tipus Escape Room (treball cooperatiu i interdisciplinar) o en activitats multidisciplinars similars com les que duem a terme a l’Institut (Vilaniuada)

– world mobile city project)) – Conèixer eines i recursos per a crear i compartir materials digitals o consolidar-ne el seu ús (millora de la competència digital del professorat) 

– Participar en dinàmiques de grup i cohesió del professorat.

   
Continguts   Els continguts en aquest taller seran:

– Benvinguda i Introducció.
– Coneixement de l’Entorn de Treball.
– Simulació d’una Escape Room.
– Creació de materials amb eines TIC de les diferents especialitats dels participants.
– Compartició de continguts.
– Posada en pràctica dels materials creats.

   
Formador/a   Anna Casamitjana Robert
   
Organització   Àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC)
   
E-mail   formaciotac@xtec.cat
   

Generalitat de Catalunya
Departament d’Ensenyament
Pla de formació permanent